Κανονική προβολή Προβολή MARC Προβολή ISBD

Μάης 1968 : ρωγμή από το μέλλον / Βασίλης Μηνακάκης.

Από: Μηνακάκης, Βασίλης, 1962-.
Τύπος υλικού: materialTypeLabelΒιβλίοΣειρά: Ριζοσπαστική σκέψη. Εκδότης: Αθήνα : ΚΨΜ, 2018Περιγραφή: 352 σ. εικ. 16Χ21 εκ.ISBN: 978-618-5156-47-3.Θέμα(τα): Σπουδαστικά κινήματα -- Γαλλία -- Ιστορία | Νεανικά κινήματα -- Γαλλία -- ΙστορίαΤαξινόμηση DDC: 944.0836 Ηλεκτρονικές πηγές: Πατήστε εδώ για online πρόσβαση
Περιεχόμενα:
Οι φοιτητικοί κύκλοι και η Αθλιότητά τους Σήμερα μικροαστοί, αύριο τι; Η περίοδος των προκλήσεων Ο διακαής πόθος Από τον Άγιο Βαλεντίνο στις "άγριες απεργίες" "Όταν η Γαλλία πλήττει..." Τα "γκρουπούσκουλα" Έξοδος από τη Ναντέρ Η πρώτη μεγάλη εβδομάδα Η νύχτα των οδοφραγμάτων Η εποχή του "homo ideologicus" Η απεργία Από τη Σορβόνη στο Σανσιέ Sud-Aviation Η "τέλεια καταιγίδα" Η πιο μεγάλη νύχτα "Εξευρέθη λύση!" Ο Μιτεράν πετάει το γάντι "Χάσαμε τον πρόεδρο!" "Παίρνοντας την εξουσία" Επίμετρο Παραπομπές Βιβλιογραφία
Επισημειώσεις από αυτή τη βιβλιοθήκη: Δεν υπάρχουν επισημειώσεις σε αυτή τη βιβλιοθήκη για αυτό τον τίτλο. Συνδεθείτε για να προσθέσετε επισημειώσεις.
    μέσος όρος βαθμολόγησης: 0.0 (0 ψήφοι)
Τύπος τεκμηρίου Τρέχουσα τοποθεσία Ταξιθετικός Αριθμός Αριθμός αντιτύπου Κατάσταση Ημερομηνία επιστροφής
Βιβλίο Βιβλίο 944.0836 ΜΗΝ (Περιήγηση στο ράφι) 1 Διαθέσιμο

50 χρόνια από τον Μάη του 1968. Ένα βιβλίο περιήγησης στα οδοφράγματα και τις απεργίες, την πολιτική και τους αγώνες για χειραφέτηση
1968. Λίγο πριν, λίγο μετά. Στη Γαλλία του Μάη, στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, στη Γερμανία και την Ιταλία, στο Μεξικό και το Βιετνάμ. Μια ριζοσπαστική ρωγμή που διακόπτει την ευφορία της «χρυσής τριακονταετίας» και ξαναφέρνει στο προσκήνιο ξεχασμένες λέξεις, ξορκισμένα φαντάσματα. Στις ίδιες τις μητροπόλεις του δυτικού κόσμου.
Ένα ορμητικό ποτάμι αμφισβήτησης αλλά και αναζήτησης πέρα από τα «ιερά και τα όσια» του υφιστάμενου συστήματος, που τροφοδοτείται από πολλούς χείμαρρους: φοιτητικούς, εργατικούς, αντιπολεμικούς, πολιτισμικούς, αξιακούς, θεωρητικούς. Ένα ποτάμι πρωτότυπο αλλά και αντιφατικό, με καινοτόμα στοιχεία αλλά και όρια.
Ένα κύμα που δοκιμάζει και τους «πάνω» και τους «κάτω». Και τους θεματοφύλακες της κρατούσας τάξης πραγμάτων και όσους τοποθετούνται απέναντί της. Που θέτει ερωτήματα, γεννά προβληματισμούς, αλλά δεν χωρά εύκολες απαντήσεις, προκατασκευασμένα συμπεράσματα.
Μάης 1968 – Ρωγμή από το μέλλον: Ένα ιστορικό, πολιτικό αφήγημα για μια κορυφαία καμπή που όλα δείχνουν ότι ερχόταν κυρίως από το μέλλον και εξακολουθεί να προκαλεί.
Φιλοδοξία του νέου αυτού βιβλίου για τον Μάη ΄68 είναι να αποφεύγει τα τετριμμένα μονοπάτια και τους εύκολους χαρακτηρισμούς. Πρόθεση του συγγραφέα είναι να δώσει στον αναγνώστη τη δυνατότητα να σχηματίσει γνώμη, γνώμη ουσιαστική. Γι’ αυτό στηρίζεται κυρίως σε πηγές και κείμενα της περιόδου εκείνης (του 1968 ή λίγο πριν και λίγο μετά), τα οποία απηχούν καλύτερα την ατμόσφαιρά της. Αποφεύγει σκόπιμα υστερότερες καταθέσεις και μελέτες, οι οποίες, όπως είναι λογικό, επηρεάζονται από το κλίμα της εποχής που γράφονται και απηχούν την οπτική του γράφοντος κατά τη στιγμή εκείνη και όχι το βίωμα, την εμπειρία, την οπτική του τη στιγμή που συνέβησαν τα γεγονότα.
Το βιβλίο βεβαίως έχει οπτική. Οπτική που αναδύεται από τον τρόπο με τον οποίο εκτίθενται τα γεγονότα και παρατίθενται τα χωρία από τις πηγές, από τις συσχετίσεις τους, από τους σχολιασμούς και, κυρίως από τα ερωτήματα ή τους προβληματισμούς που διατυπώνονται. Ερωτήματα που ερεθίζουν τη σκέψη, γονιμοποιούν την αναζήτηση, απαιτούν τον διάλογο, μπορούν να συνεισφέρουν σε μια νέα συνάντηση χειραφετητικής θεωρίας και ριζοσπαστικής πράξης. Και πάντως δεν χωρούν σε κάθε λογής «βολικές» απόψεις, που ξεμπερδεύουν με τον «Μάη» εύκολα και γρήγορα. Δεν του αξίζει κάτι τέτοιο…

Οι φοιτητικοί κύκλοι και η Αθλιότητά τους
Σήμερα μικροαστοί, αύριο τι;
Η περίοδος των προκλήσεων
Ο διακαής πόθος
Από τον Άγιο Βαλεντίνο στις "άγριες απεργίες"
"Όταν η Γαλλία πλήττει..."
Τα "γκρουπούσκουλα"
Έξοδος από τη Ναντέρ
Η πρώτη μεγάλη εβδομάδα
Η νύχτα των οδοφραγμάτων
Η εποχή του "homo ideologicus"
Η απεργία
Από τη Σορβόνη στο Σανσιέ
Sud-Aviation
Η "τέλεια καταιγίδα"
Η πιο μεγάλη νύχτα
"Εξευρέθη λύση!"
Ο Μιτεράν πετάει το γάντι
"Χάσαμε τον πρόεδρο!"
"Παίρνοντας την εξουσία"
Επίμετρο
Παραπομπές
Βιβλιογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το τεκμήριο.

Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας για να αναρτήσετε ένα σχόλιο.

Κάντε κλικ σε μία εικόνα για να τη δείτε στον προβολέα εικόνων

Με την υποστήριξη της κοινότητας Koha