Κανονική προβολή Προβολή MARC Προβολή ISBD

Ο ελεύθερος χρόνος μέτρο του πλούτου : αντί να χάνουμε τη ζωή κερδίζοντάς την / Γιώργος Ρούσης

Από: Ρούσης, Γιώργος Τ, 1948-.
Τύπος υλικού: materialTypeLabelΒιβλίοΕκδότης: Αθήνα : Γκοβόστης, 2017Περιγραφή: 200 σ. εικ. 14 x 21 εκ.ISBN: 978-960-606-028-1.Θέμα(τα): Μαρξιστική φιλοσοφία | Marxian Philosophy | Ελεύθερος χρόνος -- Κοινωνικές απόψεις | Leisure -- Social aspectsΤαξινόμηση DDC: 335.411
Περιεχόμενα:
Πρόλογος Εισαγωγή 1. Καπιταλισμός : το κεφάλαιο βρικόλακας ζωντανής εργασίας Από την προηγούμενη απαξίωση της δουλειάς στην κυριαρχία της αρχής ο χρόνος είναι χρήμα Πτωτική τάση του ποσοστού κέρδους και αντιφατική ένταση της απομύζησης ζωντανής εργασίας 2. Κομμουνισμός: ο ελεύθερος χρόνος μέτρο του πλούτου 2.1 ελεύθερος χρόνος και κομμουνιστική χειραφέτηση 2.2 Ο ρόλος του σοσιαλισμού ως προς την απελευθέρωση χρόνου εργασίας 3. Δυνατότητες της εποχής μας για την δραστική απελευθέρωση χρόνου εργασίας και άμεση διεκδίκηση της 3.1 Σύγχρονες δυνατότητες απελευθέρωσης χρόνου εργασίας 3.2 Η άμεση διεκδίκηση της μείωσης του χρόνου εργασίας ενταγμένη σε ένα επαναστατικό πόλεμο θέσεων. Συμπεράσματα Βιβλιογραφία
Επισημειώσεις από αυτή τη βιβλιοθήκη: Δεν υπάρχουν επισημειώσεις σε αυτή τη βιβλιοθήκη για αυτό τον τίτλο. Συνδεθείτε για να προσθέσετε επισημειώσεις.
    μέσος όρος βαθμολόγησης: 0.0 (0 ψήφοι)
Τύπος τεκμηρίου Τρέχουσα τοποθεσία Ταξιθετικός Αριθμός Αριθμός αντιτύπου Κατάσταση Ημερομηνία επιστροφής
Βιβλίο Βιβλίο 335.411 ΡΟΥ (Περιήγηση στο ράφι) 1 Διαθέσιμο

Βιώνουμε τον παραλογισμό, οι παραγωγικές δυνάμεις να είναι πιο αναπτυγμένες από ποτέ και η κατάσταση της συντριπτικής πλειονότητας των ανθρώπων να χειροτερεύει. Και αυτό ισχύει όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρο τον καπιταλιστικό κόσμο.
Μια από τις πιο κραυγαλέες πτυχές αυτού του παραλογισμού συνίσταται στο ότι, αντί ο χρόνος που κερδίζεται με την αυτοματοποίηση να έχει ως επακόλουθο την απαλλαγή των ανθρώπων από τον βραχνά της καταναγκαστικής δουλειάς, αυτός να παίρνει τη μορφή της ανεργίας, ενώ παράλληλα να εντείνεται η εκμετάλλευση όσων συνεχίζουν να εργάζονται.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κυρίαρχη τάξη των κεφαλαιοκρατών, μπροστά στη νέα πραγματικότητα, όχι μόνον δεν αυτοκαταργείται οικειοθελώς, όπως σε τελευταία ανάλυση διατείνονται ορισμένοι (λόγου χάρη ο Negri), αλλά για να διατηρήσει την ιδιωτική ιδιοκτησία της στα σύγχρονα μέσα παραγωγής και την εξουσία της, οξύνει ακόμη παραπέρα τις αντιθέσεις του συστήματος, με κύριο θύμα τους εργαζόμενους.
Και όλα αυτά, ενώ σήμερα με την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνικής είναι δυνατόν, με προϋπόθεση την ανατροπή του καπιταλισμού, ο ελεύθερος χρόνος να γίνει κυρίαρχος και να είναι αυτός και όχι ο βαθμός εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο το μέτρο του πλούτου.
Προς αυτήν την κατεύθυνση υποστηρίζεται ότι στο πλαίσιο ενός επαναστατικού πολέμου θέσεων, η δραστική μείωση του χρόνου εργασίας –δίχως μείωση των απολαβών και εντατικοποίηση της εργασίας–, και όχι η διατήρησή του, πρέπει να αποτελέσει άμεση αγωνιστική διεκδίκηση για το λαϊκό κίνημα και τους φορείς του, ένα οχυρό προς άμεση κατάληψη.

Πρόλογος

Εισαγωγή
1. Καπιταλισμός : το κεφάλαιο βρικόλακας ζωντανής εργασίας
Από την προηγούμενη απαξίωση της δουλειάς στην κυριαρχία της αρχής ο χρόνος είναι χρήμα
Πτωτική τάση του ποσοστού κέρδους και αντιφατική ένταση της απομύζησης ζωντανής εργασίας
2. Κομμουνισμός: ο ελεύθερος χρόνος μέτρο του πλούτου
2.1 ελεύθερος χρόνος και κομμουνιστική χειραφέτηση
2.2 Ο ρόλος του σοσιαλισμού ως προς την απελευθέρωση χρόνου εργασίας
3. Δυνατότητες της εποχής μας για την δραστική απελευθέρωση χρόνου εργασίας και άμεση διεκδίκηση της
3.1 Σύγχρονες δυνατότητες απελευθέρωσης χρόνου εργασίας
3.2 Η άμεση διεκδίκηση της μείωσης του χρόνου εργασίας ενταγμένη σε ένα επαναστατικό πόλεμο θέσεων.
Συμπεράσματα
Βιβλιογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το τεκμήριο.

Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας για να αναρτήσετε ένα σχόλιο.

Κάντε κλικ σε μία εικόνα για να τη δείτε στον προβολέα εικόνων

Με την υποστήριξη της κοινότητας Koha